A Soproni Szent István templom és Sterbenz Károly - Bujdosóné Nagy Judit (2020)
A Soproni Szent István templom és Sterbenz Károly The St.Stephen Church Sopron and Karoly Sterbenz Absztrakt Dolgozatom, a soproni Sterbenz Károlyról,életéről és munkásságáról szól.Hipotézisem,hogy a mai modern ember mennyire nem érdeklődik a kulturális művészet iránt,kutatómunkám során sajnos bebizonyosodott. Célom volt,hogy megismertessem értékes munkáit és a művészt is.Közel egy évszázadon át alkotott,két háborút élt túl,mindkettő áldozatott követelt tőle.Hívták Budapestre,külföldre,de rajongásig szerette szülővárosát.Már gyermekkorában érdeklődött a művészet iránt,12 évesen már akvarelleket festett.Rengeteg maradandót alkotott,sok közülük megsemmisült,de vannak a mai napig fellelhető művei-alkotásai,például a soproni Szent István templom freskói.Igazán híressé a grafikái ex librisei tették:fametszetek,rézkarcok.A város Pro Urbe(a városért)díjjal és Lackner éremmel jutalmazta a munkásságáért.Kutatómunkám során könyveket,szaklapokat,régi újságokat kerestem a témában.Beszélgettem Sterbenz Károly ma élő rokonaival,felkerestem a soproni Szent Istvàn templomot.Dolgozatombam az életén kívül művei,dijazásai,kedvenc motívumai,ex librisei,kedvelt technikái is megtalálhatóak.Célom,hogy bemutassam Sterbenz Károlyt úgy érzem,sikerült.