Idősturizmus - Konkoly Zoltán (2020)
Idősturizmus Szakdolgozatom témája az idősturizmus az „Idősturizmus Program”. Nem az idősek turisztikai szokásának leírása volt a célom, hanem egy olyan program kitalálása, mely az idősek szakmai ellátását, gondozását ötvözi a turizmus adta élmények megélésének lehetőségével és változatosságával. A dolgozatom hipotézise, hogy a magyarországi 1993. évi III. törvény alapján meghatározott tartós bentlakásos intézmény, idősek otthona jogi forma alkalmas ennek a szolgáltatásnak, szolgáltatási hálózatnak a megvalósításához. E választás hozzájárul a célcsoport biztonságérzetének az erősítéséhez, jól tervezhető és irányítható rendszert hoz létre és modern vezetési eszközökkel innovatív működésre képes. Ezt megalapozandó tekintettem át az idősek ellátásának, a szociális gondoskodás fejlődésének magyarországi történetét, a jog hierarchiáját, mely biztosítja a nemzetközi jogi normáknak és értékeknek a magyarországi jogrendbe való beépülését. Vezetési technikák ismertetésével, a franchise bemutatásával és a kötelező dokumentumok közül a szakmai program ismertetésével és az „üzleti tervezéssel” való párhuzamba állításával kívántam alátámasztani, hogy az idősek otthona franchise rendszerben való működtetése megfelelő forma az idősturizmus megvalósításához. Az idősek támogatása országonként változó. Nem csak a mértéke, hanem például a külföldön való igénybevételének lehetősége is. Emiatt és a régi kapcsolat, valamint a célcsoport országismerete miatt szűkítettem szomszédos országunkra, Ausztriára a szakdolgozatom célcsoportját. A szakdolgozat írása során jogszabályok, szakkönyvek, adatok elemzését végeztem, továbbá interjút készítettem szakemberekkel, a témával foglalkozó vállalkozóval. A szakdolgozatomban személyes szakmai tapasztalataim (mentálhigiénés csoportvezető, intézményvezető, szervezetfejlesztési, kommunikációs, konfliktuskezelési, értékesítési tréneri) is helyet kaptak.