Testvérkapcsolatok feltárása kérdőíves kutatással - Hajas Edina (2020)
Egy kisgyermek életében rengeteg fontos társaskapcsolat jelenik meg, amelyek a személyisége fejlődésében nagy szerepet játszanak. A testvérkapcsolatoknak is nagy jelentősége van, mégis sokszor alábecsülik a szerepét. Kutatásom témájaként ezért ennek a kapcsolatnak bemutatását választottam. A kutatásom célja volt a lány- és fiútestvérek valamint a kis és nagy korkülönbségű testvérek kapcsolatának a feltárása. Kérdőív formájában kerestem a választ arra, hogy vajon melyik testvérkapcsolat mondható erősebbnek a mindennapok során. Az első hipotézisem miszerint a lánytestvérek között szorosabb testvérkapcsolat alakul ki, nem igazolódott be. A csak fiúkat nevelő családok esetén jobbnak bizonyult a kapcsolat a gyerekek között. Kutatásom második hipotézise, miszerint a kis korkülönbségű testvérek között szorosabb kapcsolat alakul ki, mint a nagy korkülönbségű testvérek között, nem igazolódott be minden szempontból. A versengés valóban a nagy korkülönbségű testvérnél jelent meg nagyobb mértékben, azonban a sértegetés és a veszekedés a kis korkülönbség testvérekre volt jellemzőbb. Kutatásom a szülők egyenlő bánásmódjára is kitért, feltételeztem, hogy minden szülő számára van egy kedvenc gyerek a testvérek közül, ez részben be is igazolódott. Kutatásom utolsó hipotézise is igaznak bizonyult, miszerint az apák az idősebb testvérre fordítanak nagyobb figyelmet.