Idegennyelv-elsajátítás gyermekkorban - Belley Kinga Mariann (2020)
Szakdolgozatomban átfogóan tanulmányoztam azokat a módszereket, kutatásokat és tapasztalatokat, amelyek a gyermekkori idegennyelv-elsajátítás hatékonyságát hangsúlyozzák. A korai nyelvfejlesztés és kezdés kérdései nemcsak a szakembereket foglalkoztatja, hanem manapság a kisgyermekes szülők is érdeklődést mutatnak e téma iránt. Mivel magam is nyelvtanár vagyok, fontosnak tartottam megvizsgálni a kétnyelvűvé válás megvalósulásának lehetőségeit mind az óvodai, mind a családi környezetben. Kutatómunkám során a dokumentum elemzés- és a kérdőíves megkérdezés módszerét választottam. Így alkalmam nyílt megismerni olyan működő, kétnyelvű óvodai programokat, amelyekkel eredményesen valósítható meg az idegennyelvi-nevelés. Interjú alanyaim azok a szülők voltak, akiknek gyermekei a magyar-német és magyar-angol kétnyelvű csoportokba járnak. Kérdőívemben egyaránt szerepeltek kvalitatív és kvantitatív típusú kérdések, melyeket a hipotéziseim függvényében állítottam össze. Kutatásom célja az volt, hogy betekintést nyerjek arról, miként vélekednek a szülők a korai nyelvi fejlesztés előnyeiről, lehetőségeiről, a programok hatékonyságáról, valamint hogy feltevéseimet bizonyítani tudjam az eredmények összesítése után.