Szántóföldi növénytermesztés környezetterhelésének vizsgálata - Horváth Karolina (2020)
A dolgozat elkészítése során ötféle szántóföldi haszonnövény, a silókukorica, az árukukorica, az őszi búza, az őszi árpa és a repce termesztési technológiájának életciklusát vizsgáltam környezeti szempontból évenként idősorosan és éves átlagos értékek esetében. A környezeti hatások mértékének meghatározásához különböző módszereket és modelleket alkalmaztam a GaBi Education 9.2.0 szoftver segítségével. A kapott eredményeket értékelve a következő növekvő rangsort állítottam fel a haszonnövények között a környezetre gyakorolt hatásuk szempontjából: repce – silókukorica – árukukorica – őszi árpa – őszi búza. Ezt követően az eredményeim alapján megállapítottam, hogy a robbanómotoros erőgépek használatából, illetve a nagy mennyiségű és különböző minőségű műtrágya, illetve növényvédő szer alkalmazásából adódnak a legjelentősebb hatások. A környezeti hatások csökkentése ezek használatának mérséklésével, esetleges kiváltásával lehetséges. Ennek tekintetében a dolgozat végén megfogalmaztam néhány javaslatot a hatások minimalizálása érdekében.