Kisgyermeknevelés keresztény szemmel - Marton Vivien (2020)
A diplomamunkám célja, hogy visszanyúlva a Szentírás igazságaihoz, a mai napon is időszerű és aktuális gyermeknevelési elveket, módszereket ismertessen meg. Bevezetésként írtam a kereszténységről, az evangéliumról, majd a keresztény szellemiségű, biblikus nevelés alappilléreit, céljait és módszereit mutattam be. Kiemelve a példamutatás, mintaadás, a szeretet, a kommunikáció, valamint a határszabás jelentőségét. Kutatómunkám során strukturált interjúkat készítettem három hívő édesanyával. Az interjúk során meg akartam tudni, hogy a különböző kultúra és környezeti tényezők befolyásolják-e a biblikus gyermeknevelés alapjait. A szülők gyermeknevelésről alkotott véleményének egyezéséről, a szülői szerepekről és a családi áhítat megvalósításáról szóló kérdésekre adott válaszok ezt alátámasztják. Illetve kíváncsi voltam arra is, hogy a testi fenyítés alkalmazásának gondolata eltér-e egyes keresztény családokban. Az ezzel kapcsolatos kérdésre adott válaszok cáfolták ezt az állítást. A három családban élő gyermekek életkora lefedi szinte a teljes nevelési folyamatot (kisgyermekkortól felnőttkorig).