Autista ember a családban - Horváth-Kovács Andrea (2020)
A szakdolgozatom kutatásaiban az interjú és a saját megfigyelés módszereit alkalmazva tekintettem bele egy olyan család életébe,ahol autista ember él. Célom volt megtudni, milyen az autista gyermek és édesanyja közötti kapcsolat minősége, és hogyan és miben változott az évek során, valamint mi okozhatta ezeket a változásokat.Harmadsorban az anya-gyermek kapcsolattal összefüggésben a család többi tagjához való érzelmi kapcsolatának minőségére is végeztem kutatást. A vizsgálatból feltételezhető, hogy valóban a bizonytalan/ambivalens a kötődésük, azonban ha a korai időkben több tényező is okozhatta a bizonytalan kötődést, anya-gyermek kapcsolatuk az autista gyermek óvodás korában vált ambivalensé. Beigazolódott az is, hogy a kapcsolatuk minőségére döntő befolyással volt a lakáskörülmények folyamatos változása, amelyet leginkább az anyára vetítette. Ugyanis az autista gyermek fő jellemzője a változásokhoz való alkalmazkodás képtelensége vagy annak sérült volta, és nem is képes ezen élete során túllépni. A családdal való kapcsolatában, kivéve az apát, nem mutatott összefüggést az anyai kötődés minőségével, de legjobban azokhoz a nagyszülőkhöz kötődik, akikkel együtt él, és egész napját velük tölti, hiszen a kötődés egyik fő feltétele az elfogadás mellett, az együtt töltött idő és annak minősége.