Várandósság alatti zenehallgatás és hatása kisgyermekkorban - Takács Kitti (2020)
Szakdolgozatom témája a várandósság alatti zenehallgatásról és annak hatásairól a kisgyermekekre. Irodalmi részben kitérek a várandósság szakaszaira, eseményeire. Többek között az áldott állapot nehézségének számító depresszióról melyről sokan nem tudják,hogy zeneterápiával elkerülhető. Írok arról,hogy milyen következményei,hatásai vannak annak ha valaki irányítottan és intenzíven végez zeneterápiát a várandósság alatt, illetve hogy bizonyos körökben milyen megítélése van ennek. A témát a munkám során tapasztaltakból indítottam,mivel nagyon sok kisgyermek úgy érkezik be egy bölcsődei csoportba, hogy megijed egy-egy hangszertől (mely a mi esetünkben furulya) vagy épp ha nagyobb egy dalt sem tud elénekelni vagy nem ismer cirógatókat, csiklandozó játékokat. Éppen ezért nekünk kisgyermeknevelőknek hatalmas szerepe van a gyermek zenei nevelésével kapcsolatban. Kutatási eszközöm a kérdőív volt,melyet 142 Magyarországi édesanya töltött ki.Az általam összeállított kérdőívet az internet segítségével osztottam meg,így jutott el a szülőkhöz. A kitöltése teljesen anonim formában történt. Tartalmazott rövid válaszos kérdéseket és felelet választós kérdéseket is. A témával kapcsolatban egy olyan édesanyával készítettem interjút aki mostanra kétgyermekes édesanya és a férjével közös zenekarukban énekesként áll színpadon várandósan is. A másik édesanya első gyermekét várva válaszolt kérdéseimre.