A személyiség megismerésének és fejlesztésének lehetőségei az óvodában - Horváth Zsuzsanna (2020)
Szakdolgozatomban a személyiség megismerésének és fejlesztésének lehetőségeit vizsgáltam az óvodáskorban. A szakirodalmam a személyiség definiálásán túl a személyiségmodelleket bemutatva rátér a pszichoanalitikus személyiségmodellekre, majd a fenomenológiai irányzatokra és a típustanokra. A szakirodalmi feldolgozásaim egy szerves részét képezte egyetemi tanárom Dr. Zsubrits Attila Neveléslélektan óvodapedagógia szakos hallgatóknak című jegyzete, mely a személyiség megismerhetőségén át, a kutatási módszereket, a személyiségfejlesztést, és a személyiség fejlődését is bemutatta. A gyermekek megismerése, valamint a személyiség megismerési területek, és az óvodapedagógiai jellemzéseken át az iskolaérettség ismérveit dolgoztam fel. A kutatásom hipotézise volt, hogy igazoljam a városi és falusi óvodák személyiségmegismerési és fejlesztési eltéréseit, esetleg majd a külföldi óvodákat vizsgálva összehasonlítva mindezt a hazai óvodákkal. Kutatásomban országszerte vizsgáltam meg a falusi és városi óvodák pedagógiai programját is egyaránt, valamint Erdélyben, Spanyolországban, Szlovákiában, és Amerikában is tanulmányoztam a pedagógiai programokat. Kutatásomban beigazolódott, hogy sok esetben megegyezést mutatnak az általam felállított szempontok alapján a pedagógiai programok, de vannak pontok melyek radikális eltérést mutattak, legfőképp a külföldi óvodák és hazai óvodák összehasonlítását értem ezalatt. Míg a külföldi óvodák nem rendelkeztek kifejezetten pedagógiai programmal, és az életre nevelést, valamint a boldogság megtanulását tűzték ki célnak, ezzel ellentétben a hazai óvodák, az országos alapprogramban megfogalmazott elveket használták fel programjuk megfogalmazására, mely sok esetben egyezést mutatott. Kivételt képzett a soproni óvoda, mely gyakorló óvoda volt, és a zalaegerszegi, mely külön személyiségfejlesztő programmal rendelkezett.