A dunaújvárosi Vasmű uti platánsor története - Halwax Mihály (2020)
A dunaújvárosi Vasmű úti platánsor története A diplomamunkámban bemutatom a dunaújvárosi Vasmű úti fasor teljes történetét és áttekintem a lehetséges favizsgálati módszereket, amelyek közül kiemelten foglalkozom az általam alkalmazott húzásos gyökérvizsgálat módszerével. Dunaújvárosban a vasmű úti platánsor esetében 50 fa húzásos gyökérvizsgálatára került sor. Az elvégzett húzásvizsgálatokból megállapítható, hogy a növekvő erőhatás által előidézett dőlés vizsgált összefüggésének szignifikanciája magas, amelyből arra lehet következtetni, hogy a fákat kidöntő erőhatás mértékére vonatkozóan megbízható eredményt nyerhetünk a vizsgálattal. A vizsgálat eredményéből az is látható, hogy azon a helyeken, ahol a fasorból egymást követően több faegyed hiányzik, jelentősen és káros irányba változhat a környezet a szélviszonyok, illetve a visszamaradó fák egyensúlyi helyzete. A vizsgálatokból kiderült, hogy a fasor fáinak jelentős részének a gyökérzetével súlyos problémák vannak. Az érintett fák nagy száma miatt célszerű a teljes fasor cseréjében gondolkodni.