Agresszió megjelenése a gyermekrajzokban a média hatására - Nagy Alexandra Kinga (2020)
Szakdolgozatomban a gyermekrajzokban fellelhető, olyan agresszív lenyomatokat kerestem, amelyeknek megjelenése nagymértékben köthető a médiához. Megvizsgáltam, hogy a gyermekek mennyire vannak kitéve a média által okozott veszélyeknek: mit néznek a tv-ben, milyen játékokkal játszanak. Információt gyűjtöttem arról, hogy vajon a szülők tisztában vannak-e azzal, hogy a gyermekük kezébe milyen videojátékot adnak, milyen meséket, videokat nézetnek velük. Fordítanak -e ezekre kellő figyelmet? Kutatásomban 12 gyermeket, és annak szüleit tanulmányoztam. A szülőket az otthoni médiafogyasztási szokásokról kérdeztem, a gyermekekkel pedig egy olyan mesét néztünk meg, amit erősen átfűz egy negatív, erőszakkal átitatott tartalom. A mese után a gyermekek egy rajzot készítettek. Ezeket a rajzokat elemeztem ki a szakdolgozatomban, és hasonlítottam össze a szülő által elmondott információkkal, illetve a gyermeknek az óvodában tanúsított magatartásával, attitűdjével.