Madárleütések monitoringja Sopronkövesd - Nagylózs települések szélerőmű parkjában - Horváth Júlia Rita (2020)
A szélenergia napjainkban a megújuló energiaforrások egyik kiemelkedő ágazata. Alkalmazása mellett szól, hogy szinte zéró emisszió és vízhasználat mellett üzemeltethető. Ökológiai szerepe azonban nem elhanyagolható, a repülő fajok -különösképp ragadozómadarak és denevérek- könnyűszerrel ütközhetnek a rotorok lapátjaival. Továbbá a parkok az élőhelyek megváltoztatásával egyes fajok otthonterületéről való kiszorulását eredményezhetik. Ezen hatások felmérésére két időszakban végeztem el felméréseket Sopronkövesd, Nagylózs és Lövő térségében lévő erőműveknél. A 9 szélerőműből álló park területén ütközést szenvedett egyedek után kutattam az őszi vonulási, majd a téli időszakban. Terepi tapasztalataimat hasonló témában kutató szakemberek eredményeivel összevetve fogalmaztam meg javaslataimat.