Óvodából iskolába - Az átmenet problémáinak vizsgálata - Frigyné Kiss Éva (2020)
Pedagógiai munkám során mindig is foglalkoztatott az óvoda iskola átmenet kérdése. Dolgozatommal az volt a célom, hogy az átmenetben érintettek (szülők, pedagógusok, szakemberek) átfogó képet kaphassanak a gyakorlatban felmerülő problémákról. Kutatásomban olyan szülőket kérdeztem meg, akik ebben a témakörben érintettek voltak. Szakdolgozatomban a kérdőíves módszert és az interjút használtam. Arra kerestem a választ, hogy milyen szempontok fontosak a szülőknek gyermekük intézményes nevelése során. Az iskolaérettség fogalmát gyógypedagógussal végzett interjú során boncolgattam. Hipotéziseim között szerepelt, hogy a szülőket milyen mértékben befolyásolja gyermekük iskolaválasztásakor az intézmények feltételrendszere, ill. a pedagógusok személyisége.Az eredmények megerősítettek abban, hogy nekünk pedagógusoknak is keresnünk kell azokat a lehetőségeket, melyek segítségével rugalmassá tehetjük ezt az időszakot az óvodából iskolába kerülő kisgyermekek számára.