Óvodáskorú gyermekek gyógytestnevelés helyzetének vizsgálata - Magyar Petra (2020)
Szakdolgozatomat az óvodai gyógytestnevelésről írtam, így elsősorban tisztáztam a gyógytestneveléshez köthető alapfogalmakat, mint a testkultúra, egészség, prevenció és a rehabilitáció. Ezután a gyógytestnevelés fogalmát, feladatát és célját fogalmaztam meg. A következő részben a gyógytestnevelés területeit taglaltam. Külön részben írtam arról, hogy a gyógytestnevelő pedagógusnak mi mindent kell tudnia, továbbá a leggyakoribb elváltozásokat, amelyek előfordulnak óvodás korban. Kifejtettem a helytelen testtartás négy fajtáját, és a leggyakoribb elváltozást is, a lábboltozat-süllyedést. Kutatásom során azt szerettem volna megtudni, hogy a jelenkorban milyen a helyzete az óvodai gyógytestnevelésnek. Szerettem volna mélyebben belelátni, hogy a gyógytestneveléshez értő óvodapedagógusok megfelelő ismeretekkel rendelkeznek. Továbbá, hogy az óvodai gyógytestnevelés órán mennyire fontos a tanár kreativitása, aktivitása. Kíváncsi voltam arra is, hogy egy-egy foglalkozáson rendelkeznek a tanárok és az óvodások célnak megfelelő eszközökkel. Kutatásomban ki szerettem volna arra is térni, hogy a pedagógus és szülő viszonya mennyire befolyásolja az óvodás gyermek fejlődését. Szerettem volna az óvodáskorú gyermekek szüleinek a figyelmét felhívni arra, hogy milyen fontos és nagy jelentőséggel bír a gyógytestnevelés, akár az elváltozások megelőzésében, továbbá helyreállításában. A kutatás végére mindegyik hipotézisem bebizonyosodott, melyeket részletesebben kifejtek az összegzésben.