A bánfalvi németek hagyományainak ápolása múltban és jelenben - Dominekné Kerényi Tünde (2020)
A szakdolgozat témája a bánfalvi németek történetének, hagyományainak bemutatása. A témaválasztás személyes indíttatásból keletkezett, apai ágról német nemzetiségi családból származom, a bánfalvi németek hagyományainak ápolásában aktívan részt veszek. Elsődleges célom az volt, hogy létrehozzak egy Bánfalva múltját és jelenét összefoglaló leírást, amelyen keresztül betekintést nyújtok a közel ezer éves múltra visszatekintő bánfalvi németek életébe, kultúrájába. Dolgozatomban bemutatom a hagyományápolás jelenlegi színtereit, a hagyományápoló szervezeteket és tevékenységüket. A dolgozatban a bánfalvi idősekkel folytatott beszélgetések során átadott ismeretanyag alapján mutatom be, hogy a 20. század viszontagságai ellenére miként maradhattak fenn a bánfalvi németek hagyományai. A beszélgetések során sikerült feltárni olyan hagyományokat, amelyek mára már feledésbe merültek, a dolgozatban bemutatok néhányat ezek közül, amelyet a Wandorfer Hagyományőrző Egyesület alelnökeként annak tagjaival elevenítettünk fel. A továbbiakban tervezem helytörténeti kutatás folytatásával a meglévő ismeretanyag bővítését, feldolgozását, mellyel az egyesület tagjaival közösen felelevenítve egy kötetben szeretnénk megjelentetni az érdeklődők számára