„DISZESEK” A SZAKKÉPZÉSBEN RÉSZKÉPESSÉG ZAVAROS TANULÓK SZAKKÉPZÉSI ÉS TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI - Kapás István (2020)
Dolgozatom vizsgált területe a szakképzésben részképességzavarral diagnosztizált tanulók tanulási, továbbtanulási lehetőségei a részképesség zavarok csoportosításán, leírásán, továbbá a jogszabályi háttér és statisztikai adatok, valamint a pedagógusszerep bemutatásán keresztül. A Központi Statisztikai Hivatal 2018/2019 évi oktatási adatai szerint a 416.400 középfokú oktatás nappali rendszerű képzéseire beiratkozottak több mint a fele a szakképzés valamelyik ágában tanul (szakgimnázium, szakközépiskola, szakiskola). A magyar gazdaságnak égető szüksége van a jól képzett szakemberekre. Ezt az igényt fogalmazza meg a Szakképzés 4.0 stratégia. Ennek az igénynek a kielégítése nagy feladatot ró a szakképző intézményekre. Az igény teljesítését nehezíti az évről évre növekvő SNI, BTMN tanulók aránya. Diplomamunkám felvetése, hogy a segítő, támogató pedagógusmagatartás mennyiben mozdítja elő a részképességzavarral diagnosztizált diákok képzési lehetőségeit. Kvalitatív kutatás, strukturált interjúk segítségével igyekeztem következtetéseket levonni, hogy a mentoráló pedagógiai attitűd jelenléte, milyen hatással lehet a „diszes” tanulók önértékelésére, szakmai önmegvalósításukra, majd későbbi kiteljesedésükre.