Állatasszisztált (kutyás) intervenciók az óvodában - Pogonyi Lea (2020)
Állatasszisztált (kutyás) intervenciók az óvodában címet viseli a szakdolgozatom. Az állatok és a természet iránti szeretetem, hazánk jelenlegi társadalmára egyre inkább jellemző elidegenedés, rohanó életmód és az ezekből adódó frusztrációk megnyilvánulási formáinak (pl.: gyengébbek bántalmazása vagy állatbántalmazás) hatására fogalmazódott meg bennem a szakdolgozatom témaköre. A dolgozatomban a magyarországi állattartás attitűdjeit, azon belül a kutyák tartásának kultúráját és szokásait vizsgáltam. Mindemellett kutattam az állatasszisztált intervenciók elterjedettségét, szükségességét és az azokon való részvételt. Szakdolgozatom célja az állatasszisztált intervenciók, a segítő és terápiás kutyák közötti különbségek ismertetése, valamit a felelős állattartásra vonatkozó foglalkozások szükségességének feltérképezése. A kutatásomat 3 célcsoportban végeztem, melyből az első csoport a legszélesebb körű, hiszen bárki kitölthette foglalkozástól vagy végzettségtől függetlenül. A másik két csoport specifikusnak tekinthető, mivel a második kutatási csoportban csak az óvodapedagógusok, míg a harmadik csoportban csak az állatvédelemben, állatmentésben dolgozók vettek részt a kitöltésben. Kutatásom konklúziója: Az emberek többsége, házikedvencként, hobbicélból tart állatot és a gazdának is szüksége van arra, hogy kutyájával iskolába, trénerhez, kiképzőhöz járjon. Az emberek hasznosnak és szükségesnek tartják vagy tartanák az állatasszisztált intervenciókat és élnének is ezeknek a foglalkozásoknak a lehetőségeivel, annak ellenére, hogy a kitöltők kevesebb, mint 30%-a vett részt ilyen foglalkozáson. Fontosnak tartják a korai érzékenyítést (3-5 éves kortól) az állattartási és állatvédelmi alapismeretek átadását is. A megkérdezett óvodapedagógusok szerint fontos lenne az állatvédelmi oktatásnak a bekerülése a nemzeti alaptantervbe. Továbbá a megkérdezett állatvédők és állatmentők szerint az állattartási és állatvédelmi előadások, foglalkozások és események preventív és redukáló hatással lehetnek az állatok ellen elkövetett elhanyagolásra és bántalmazásra.