A gyermekrajzokban megjelenő agresszió, a média hatására - Kiss Virág (2020)
A szakdolgozatom a gyermekrajzokban megjelenő agresszió és a média hatása közti kapcsolatot kutatja, a médiában megjelenő sok erőszakos tartalom, mellyel a gyerekek is sajnos sokat találkoznak, visszaköszönhetnek a rajzaikban is. Az első kérdésfelvetésem az volt, hogy a gyermekrajzokban megjelenő agresszió mértékét nagyban befolyásolja-e a média hatása, ezt a felvetésemet óvónői interjúkkal, szülői kérdőívekkel és a gyermekrajzok elemzésével támasztottam alá. A kérdésfelvetésemre egyértelműen azt a választ kaptam, hogy a média hatása nagyban befolyásolja a gyermekrajzokban megjelenő agresszió mértékét. A szakdolgozat elkészítése során kielemeztem a szülői kérdőíveket, levontam belőle a következtetéseket, a gyermekek média fogyasztását illetően, az eredmények szemléltetéséhez diagramokat készítettem. Több gyermekrajz kielemzésével, összehasonlításával mutattam be, milyen hatást gyakorolhat a sok erőszakos média tartalom a gyermekek rajzaira, hogyan köszönhetnek vissza ezek az agresszív elemek az általuk alkotott képekben. Vizsgáltam még a kereskedelmi tévécsatornák az RTL Klub, TV2 és a közszolgálati tévécsatorna, az M2 hétvégi délelőtti gyermekeknek szánt mesekínálatát, az erőszakos tartalmak mértékét diagramon szemléltettem.