Holt faanyag mennyiségi és minőségi felmérése az Erdőanyai-völgyben - Kálmán Kristóf (2020)
Jelen dolgozatban a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészeténél található Erdőanyai-völgy holtfa ellátottságát vizsgáltam. A fekvő holt faanyag mérése vonal menti, az álló holt faanyagé mintaterület alapú mintavétellel történt (ÓDOR 2005). A vizsgálat céljai voltak a völgy holtfa viszonyainak, valamint azok mennyiségi és minőségi mutatóinak megismerése. Ezekből következtetéseket vontam le, és javaslatokat tettem a további kezelésre. Összesen 195 mintaponton történt holtfa felmérés, amely 22 erdőrészletet érintett. Átlagosan 36,56 m3/ha holtfa volt a területen. A felmért holt faanyag döntő hányada fekvő holtfa volt, a legtöbb 5-10 cm átmérővel. A leggyakoribb korhadási fázis a 3. volt. Az álló holtfák 55 %-a álló magas törzscsonk volt. Kocsánytalan tölgy, bükk és közönséges gyertyán adta a holt faanyag nagy részét. A gerincközeli, meredek oldalakon több, míg a völgyláb felé kevesebb volt a holtfa mennyisége. A terület speciális erdőgazdálkodási, természetvédelmi, kutatási helyzetét jól jelzi a holtfa mennyisége is. Az Erdőanyai-völgy holtfa ellátottsága az európai gazdasági erdők átlagos holtfa mennyiségénél jóval nagyobb, megközelíti az európai felhagyott erdők holtfa viszonyait. Elmondható, hogy a folyamatos erdőborítást célzó erdészeti eljárások kedvezően hatnak a holtfa minőségére és mennyiségére.