Bicske környéki sváb népszokások történelmi áttekintésben - Palusek Fanny (2020)
A szakdolgozatom a néphagyomány kutatásról szól. A lakóhelyem környékén három sváb falu található: Újbarok, Szár és Mány. Ezeknek a falvaknak a hagyományait kutattam és vizsgáltam; egyszer a kitelepítés előtt, másodszor pedig a manapság. A kutatásom főleg arra tért ki, hogy jelenleg a falvak oktatási- nevelési intézményei hogyan adják át a régi szokásokat a mai, fiatal generációnak. Melyek azok a hagyományok, melyekkel megismerkedtetik a gyermekeket? A nyelvoktatás terén mennyire van jelen az óvodákban és az iskolákban a német / sváb nyelv a mindennapokban? Valamint arra is kitértem: hogy a falubeliek mennyire tartják a hagyományokat. A kutatásom két módszerrel végeztem: struktúrált interjúkkal, melyeket az intézmények igazgatóival készítettem, illetve a Pedagógia Programok elemzésével és összehasonlításával. Az interjúk és a programok áttanulmányozása után arra jutottam, hogy mind a falvaknak, mind az intézményeknek fontos a hagyományok őrzés, ápolás és továbbadása. Az óvodások és a fiatalok lelkesen vesznek részt az intézmények által rendezett hagyományőrző napokon és készülnek a falusi, közös rendezvényekre.