A BÁBBOK CSODÁLATOS VILÁGA Bábjátékok és a népi hagyományok kapcsolata a generációk között - Horváthné Szabó Andrea (2020)
A BÁBBOK CSODÁLATOS VILÁGA Bábjátékok és a népi hagyományok kapcsolata a generációk között Dolgozatomban egy több alkalmat magába foglaló, a népi hagyományok ápolására és örökítésére épülő generációs foglakozások bemutatása. Különösen arra fókuszálok, hogyan kapcsolhatom össze az idősek és gyerekek eme foglakozásait a népi-játékok, bábok, hagyományok, megismertetésével, bemutatásával. A meghitt és kreatív alkalmakon a külsővati gyerekek és az Ujvári János Református Szeretetotthon lakói vettek részt. A gyermek és idős kapcsolata méltán lehet gyógyító és fejlesztő hatású mindkét korosztály számára .A közös alkalmak, foglakozások vezérfonalául a népi hagyományok felelevenítését vetem alapul Beke Mária 77 magyar népi játék c. könyve alapján. Az idős ember a múlt eseményeinek őrzője és hirdetője, a gyermek pedig annak kovácsa. Saját gondolataimmal így tudom megfogalmazni azt az értékátadó aktív tevékenységet amit tapasztaltam a programok alatt. Kékfestő foglakozások elnevezést adtam ennek a programnak. Több népi mesterséghez kapcsolódó népi-játék elkészítését mutattam be , valamint saját gyerekeknek szóló verseimmel, dalaimmal bábfiguráimmal és műsorommal tettem érdekesebbé az összejövetelt. A foglakozások az idősek otthonában , az óvodában és külsős helyszíneken zajlottak. A foglakozásokon szerzett élmények örök emlék marad a résztvevő gyerekek, idősek és a segítők számára. A közeljövőben is ezt az utat szeretném folytatni