AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD MEGALAPOZÁSA AZ ÓVODÁBAN A MOZGÁSOS TEVÉKENYSÉG SZEMPONTJÁBÓL - Pál Fanni (2020)
A szakdolgozatom témáját illetően az egészséges életmódra neveléssel, ezen belül is a mozgásos tevékenységgel foglalkozik. Ezt a témát vizsgáltam mind a szakirodalomban, mind pedig a kutatásnál. A dolgozatom első része a szakirodalmi kutatásból áll, ami nagyon sok ismeretet nyújthat az olvasóknak. Tájékozódhat arról, hogy hogyan alakult a mozgás az emberiség életében, arról, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek a rendszeres mozgásnak, valamit arról, hogy a személyiséget miként tudjuk formái a mozgással. Olvasható benne továbbá az is, hogy a motoros képességeket miként tudjuk fejleszteni illetve, hogy a mozgás hogyan jelenik meg az óvodai életben. Említést tettem mind a testnevelésről, mind a mindennapos mozgásról, illetve a szabadidőben történő mozgásról. A szakirodalmi részt végül a mozgásfejlődéssel zártam. A dolgozatom második felében olvasható az általam végzett kutatás, aminek segítségével képet kaphattam arról, hogy a szülők miként vélekednek a mozgásról, korai mozgáskezdeményezésről. A kutatást kérdőíves módszerrel végeztem el a szülők körében. Összesen 58 értékelhető választ elemeztem. A válaszokból kiderült, hogy a szülők támogatják és egyetértenek a mozgás korai kezdeményezésével.