Gyógytestnevelés, preventív testnevelés vizsgálata az óvodában - Kovács Vivien (2020)
Szakdolgozatom témája a gyógytestnevelés, preventív testnevelés. Már óvodáskorban megjelennek a különböző mozgásszervi eltérések, melyeknek megelőzésében, javításában a szülők mellett az óvodapedagógusnak kiemelt szerepe van. Célom megismerni az óvodai gyógytestnevelés, preventív testnevelés megjelenését, gyakoriságát, alkalmazásának lehetőségeit. Dolgozatom első felében a gyógytestnevelést, a gerinc és a láb anatómiáját, illetve a tartó- és mozgatórendszer zavarait, elváltozások megelőzési módszereit emeltem ki. Kérdőíves módszer által választ kaptam arra, milyen gyakran fordul elő az óvodai csoportokban tartó- és mozgatórendszer elváltozás, valamint, hogy szerveznek-e preventív testnevelést az óvodapedagógusok a megelőzés érdekében. Foglalkoztatott az óvodapedagógusok véleménye az óvodai gyógytestnevelésről, fontosságáról. Kiderítettem, részt vettek-e gyógytestnevelés szakirányú továbbképzésen, ami által szerzett tudásukat gyógytestnevelés foglalkozás kereteiben alkalmazhatják.