A gyermek szerepe a válásban a szülők szemszögéből - Szaksz Réka (2020)
A következő sorokban a „Gyermek szerepe a válásban a szülők szemszögéből” - című szakdolgozatom elkészítésének, az erre épülő szakirodalmi felkészülésnek és a kutatásom menetének folyamatát olvashatják. A téma kiválasztásában személyes okok vezéreltek, elvált szülők gyermeke vagyok és szerettem volna a válás folyamatáról többet megtudni. A szakirodalmi feldolgozást 13 szakirodalomból készítettem, illetve 5 online forrást is felhasználtam. Tudást merítettem többek között Hegyiné Ferch Gabriellától, Bognár Józseftől és Telkes Gábortól, valamint Vajda Zsuzsannáról és Kósa Évától. Elsődleges szempontom volt a szakirodalmi áttekintés felépítésében, hogy először a család kialakulásának történelmi hátteréből kiragadott lényegesebb korokat, eseményeket és jogokat ismertessem az olvasóval. Ezt követően a család fontosságát, jelentőségét próbáltam sugallni több oldalról megközelítve – statisztikai adatok, a család, mint rendszer, családi szerepek, családi diszharmónia kialakulása, okai és annak hatásai. Ezen fejezet után fejtem ki a válással kapcsolatos információkat a történeti áttekintés és statisztikai adatok után, mind jogi szempontból, mind pedig a gyermek szemszögéből, ahol szerepet kap a szülői őszinteség fontossága és a gyermekre gyakorolt hatások a válás folyamata alatt különböző életkorokra bontva. A kutatásom célja az volt, hogy feltárjam a szülők gondolkozását, a gyermek figyelembevételét és befolyásoló hatásait. Kutatásom egy induktív összefüggésfeltáró stratégiára volt alapozva, melynek módszere a kérdőív volt. A kérdőívemet online, ezen cél szempontjából megbízható felületeken töltettem ki elvált szülőkkel. A 109 kutatási kérdőív kiértékelése során megállapítható volt, hogy mind az 5 hipotézisem beigazolódott, ám más és más mértékben. Volt olyan hipotézisem, amely 100%-ban helyt állt, és volt olyan is, amely összességében szintén beigazolódott, ám további kérdéseket vetett fel bennem. Ez arányaiban azt mutatja, hogy elég reális feltevéseket állítottam fel a vizsgált helyzettel kapcsolatban. Többek között pozitív eredménynek tudhatom be, hogy az elvált szülők gyermekeinek többsége tudott az elkövetkezendő válásról, és érdeklődtek is felőle. A szülők többségének részéről továbbá megállapítható, hogy beszélt a gyermekük előtt volt házastársával a válásról, illetve az is, hogy a legtöbb válásnál nem merült fel az az opció, hogy a gyermek miatt maradjanak együtt a továbbiakban.