A Waldorf-pedagógia sajátosságai a hagyományos intézményekhez viszonyítva - Puragi Szabina (2020)
Szakdolgozatomban a Waldorf-pedagógia elemzését tűztem ki célul. Fontosnak tartottam, hogy feltárjam a különbségeket a Waldorf-intézmények és a hagyományos intézmények nevelési, módszertani elvei között. Mivel a Waldorf-pedagógia az antropozófiára épül, mely Rudolf Steiner sajátos világnézete, így röviden azt is bemutatom, hiszen az antropozófia ismerete elengedhetetlen Waldorf-pedagógia megismeréséhez. Dolgozatomban bemutatom, hogyan terjedt el a Waldorf-pedagógia a világon, illetve Magyarországon. Fontosnak tartottam írni külön a Waldorf-óvodák szokásairól, hagyományairól, melyhez kutatásom egy része is kapcsolódik. Mindemellett részletesen bemutatom a Waldorf-iskolák sajátosságait, érdekes vonásait, és hogy a gyerekek, hogyan tanulnak meg ott írni, olvasni és számolni. Kutatásomban igyekeztem minél több módszert alkalmazni, mellyel minden szempontból körbejárhattam a Waldorf-pedagógiát. Egy hetet töltöttem megfigyeléssel egy Wadorf-óvodában, dokumentumelemzést végeztem, melyben egy Waldorf-óvoda és egy hagyományos óvoda programját hasonlítottam össze. Interjúban egy pszichológust kérdeztem a Waldorf-óvodák előnyeiről és hátrányairól. Mindemellett kérdőívben felmértem az emberek véleményét és tudását a Waldorf-pedagógiáról, valamint Waldorf szülőket kérdeztem meg választásuk okáról. Összességében szakdolgozatomban igyekeztem mindent összefoglalni, amit a Waldorf-pedagógiáról tudni kell.