SZEMÉLYZETFEJLESZTÉSI KÉPZÉSEK NEURODIDAKTIKAI TERVEZÉSE - Farnady-Landerl Viktória (2020)
Dolgozatomban azt vizsgálom, hogy a tudásalapú társadalomban kiemelkedő versenyképességi faktort jelentő személyzetfejlesztési képzéseket -a neurodidaktikai alapelvek mentén- mely sikertényezők figyelembe vétele mellett tervezhetjük annak érdekében, hogy a munkavállalók korszerű tudáshoz juthassanak. Célom, hogy rámutassak a szerteágazó és komplex személyzetfejlesztési képzések eredményességét (korszerű tudás és hosszútávú transzferhatás biztosítása) jelentősen befolyásoló faktorokra, hiszen emberi erőforrás tanácsadóként nagyon sokat tehetünk azért, hogy vállalatunk és munkatársaink számára megsokszorozódjon a képzésbe való befektetés. Mérhetővé tehetjük a transzferhatást és támogathatjuk, hogy a résztvevők a képzés ideje alatt kapott inspirációt, lelkesedést tovább vigyék és a mindennapjaikba hosszú távon is átültessék. Ezért dolgozatomban azokat a személyzetfejlesztési képzésekre vonatkozó legfontosabb tervezési kritériumokat vizsgálom, amelyek garanciát és támogatást nyújthatnak az emberi erőforrás tanácsadás – személyzetfejlesztés számára céljainak elérésében.