SZÉKELYKERESZTÚR ÉS KÖRNYÉKE NÉPI HAGYOMÁNYAI, NÉPSZOKÁSAI - Pitó Erika Ildikó (2020)
Hozzám nagyon közel áll mindaz, ami a népi hagyományokról, elődeink szokásairól, mindennapi életükről, a magyar kultúráról szól. Olyan településen nőttem fel, amely gazdag néphagyományokban és folklórkincsekben egyaránt. A szakdolgozatom felépítésében néprajztudományi szemléletet érvényesítettem. Először a szülővárosom történetét mutatom be, hiszen múltunkból táplálkozunk, a jelen tendenciát akkor tudjuk reflektáltan értelmezni, ha ismerjük a múltat. Mivel csecsemő és kisgyermeknevelő szakon végzek, ezért kiemelten sorakoztatom fel a gyermekkultúra székely kifejezéseit, játékait, mondókáit, gyerekdalait, gyerekjátékait. Az írott források mellett megjelenítettem saját gyűjtés szerint a ma is élő hagyományokat. Kutatási célom, hogy a népköltészeti kincs töredékét nemcsak megőrizzem, hanem ápoljam és továbbadjam a jövő generáció számára. Ahhoz, hogy ezt el tudjam végezni, szükséges, hogy tudatában legyünk a múlt tendenciáinak, így elkerülhetetlenné válik egy összehasonlító, komparatisztikus jellegű koncepció megvalósítása. Szakdolgozatomban a kutatás lebonyolításához a néprajzi dolgozat jellegéhez igazodó tudásszintfelmérő tesztet állítottam össze. A kutatást a szülők, illetve a nagyszülők körében végeztem. A felmérés alapján is megállapítható, hogy fontos hangsúlyt fektetni a gyerekek hagyományismeretének a bővítésére, ezáltal hatni szüleikre, és őket is arra ösztönözni, hogy érdeklődjenek hagyományaik, szokásaik iránt.