Kokas Klára szemléletének alkalmazási lehetőségei - Baranyai Viktória (2020)
Dolgozatom témájául a számomra is közel álló zenei világban való kutakodást választottam, méghozzá egy nem mindennapi megközelítésben. Kokas Klára pedagógiáját vizsgáltam, annak is a gyakorlatban való alkalmazását, elterjedését. Azért éreztem ennek szükségességét, mivel úgy látom, hogy Kokas szemlélete lenne egy új lehetőség az óvónők és gyermekek számára is, ami által könnyen meg tudják újítani az egymással való kapcsolatukat és személyiségüket is. A kutatásom során kérdőíves megkérdezést, az interjút és a megfigyelés módszerét választottam. Alkalmam nyílt egy Kokas-oktató és -pedagógussal való beszélgetésre, és segítséget kaptam munkámhoz a Kokas szemléletét évek óta használó óvónőtől is. A kutatásom eredményeként arra jutottam, hogy a szemléletről többen hallottak már, de annak komplexitásáról kevesen tudnak. A munkám során csak pozitív véleménnyel találkoztam Kokas módszeréről, és a kérdőívem kitöltői között vannak, akik annak egy-egy elemét heti szinten is alkalmazzák. Feltételezésem, mely szerint szükséges a zenei képzettség a szemlélet elsajátításához nem igazolódott be, és többségében a hátráltató tényezőként is inkább az idő hiányát jelölték meg a kérdőívet kitöltők.