Az egészséges életmód megalapozása az óvodában /Középpontban az óvodai sportolás - Kiss Andrea (2020)
Szakdolgozatomban az egészséges életmódra nevelésnek a kialakítását vizsgálom, valamint ezen belül különböző sportolási jelentőségeket térképezek fel az óvodáskorú gyermekek számára; mind intézményes, mind otthoni körülmények között. Az egészségtudatos életmód, mint fogalom, napjainkban világszerte rendkívül népszerű. A digitalizáció elterjedésének következtében az óvodáskorú gyermekek többségénél meglévő probléma a rendszeres sportolás hiánya. A média befolyásának köszönhetően a gyermeknevelés is átalakult. Ez a kutatásom által is igazolást nyert: a számítástechnikai eszközök az óvodáskorú gyerekek 80%-nak jelen van az életében. Ahhoz, hogy szakdolgozatom sikerességét elősegítsem, kutatásom során az írásbeli és a szóbeli kikérdezés módszerét is egyaránt alkalmaztam. Ehhez egy általam összeállított kérdőívet töltettem ki óvodáskorú gyermekek szüleivel. Ezen felül a dolgozatomban bemutatott interjút egy gyermekorvos és egy óvodapedagógus válaszainak lejegyzetelésével. Kutatásom eredményeként elmondható, hogy az alfa generáció gyermekei jóval kevesebbet sportolnak, mint azt korábban az idősebb generációkból származók tették. Jövőbeni célkitűzésem, hogy az egészségtudatos magatartást és sportolást népszerűsítsem az óvodáskorú gyermekek körében.