Idegenhonos fafajok és magyarországi taplógombák kompatibilitásának vizsgálata - Kergyik Éva (2020)
Kutatásom célja, hogy az inváziós fafajok visszaszorítására alkalmas módszerek körét vegyszermentes eljárásokkal bővítsem. Témám aktualitását az adja, hogy napjainkra az inváziós fajok terjedése egyre jelentősebb természetvédelmi és gazdasági károkat okoz. A kísérletben négy inváziós fafaj faanyagának öt korhasztó gombfajjal való kompatibilitását vizsgáltam különböző módszerekkel, melyek arra irányultak, hogy a gombák képesek e behatolni a faanyagba. Ennek érdekében, oltásos, elektronmikroszkópos és visszafertőzéses vizsgálatokat állítottunk be. A fertőzés a legtöbb esetben sikeres volt, de egyértelmű eredmények csak hosszabb vizsgálati idő elteltével érhetők el.