A LÉBÉNYI SZENT JAKAB TEMPLOM ÉS VIZUÁLIS PEDAGÓGIA - Kun Bernadett (2020)
Szakdolgozatom középpontjában a lébényi Szent Jakab templom áll. A több mint 800 éves épület képzőművészeti értékeit három különböző témában dolgoztam fel. Először általánosságban, a szakirodalom feldolgozásával mutattam be az épület történetét, művészettörténeti stílusát a romanikát. A templom külső és belső jegyeit vettem számba a képzőművészeti alkotások hangsúlyozásával. A dolgozat második részében az egyházi év liturgikus történéseit elemeztem abból a szempontból, hogy a Szent Jakab templomban milyen sajátos eseményekkel, jelképekkel, alkotásokkal találkozunk a külső és belső szakrális térben. Az elemzést fotók segítik. A harmadik nagy rész a vizuális pedagógiáról szól. Szeretném, ha az óvodáskorú gyermekek a 800 éves épület képzőművészeti, építészeti értékeit vizuális élményfeldolgozás során megismernék, Ebből a célból részletes projekttervet készítettem. Az elkészült alkotások fotókon megtekinthetők. A dolgozat végén a templomról készült gyermekrajzokat elemzem.