Az óvodához kötődés összehasonlító vizsgálata testvérek körében - Kárpáti Krisztina (2020)
Dolgozatomban kinetikus óvoda rajz vizsgálatot végeztem 4 különböző óvodában 5 és 7 éves gyermekekkel. Kutatásomban azt bizonyítottam be, hogy az ikrek életében a szoros érzelmi kötelék az óvodai életben is megnyilvánul és ezért nincs szükségük kortárskapcsolatokra. Összehasonlítottam együtt élő családból származó 20 egyke, 20 testvér kapcsolatban élő gyermek és 10 pár iker óvodás kinetikus óvoda rajzát. Kutatásomban Vass Zoltán rajzelemzését alkalmaztam, ami alapján a gyermekeknek instrukciókat adtam. Ezután explorációs kérdéseimre adott válaszaikat leírtam, rajzukat megjelöltem, kielemeztem, majd diagramok készítésével hipotéziseimet ellenőriztem. A fejezetek egymásra épültek és egymásból bontakoztak ki. Kiemeltem anya-magzat kötődést, a feltétlen szeretetet, írtam a családi kapcsolatokról, majd a testvérek életközösségéről. Az óvodások társas kapcsolatai után jellemeztem az ikreket, érdekességekről is beszámoltam velük kapcsolatban. Önálló kutatásomban összehasonlítottam a három csoportot, azonosságokat, különbségeket állapítottam meg. A diagramok, rajzok, válaszok alapján az ikrek között találtam leginkább azonosságokat. Fiúk és lányok között a legtöbb a különbség, ugyanakkor a három csoportot összehasonlítva azonosságokat és különbségeket egyaránt tapasztaltam. Hipotéziseim alapján bebizonyítottam, hogy az ikrek közötti szoros emóciós kötelék az óvodai életben is jelen van. A páros élet biztonságot, kényelmet nyújt számukra.