Korai zenei nevelés - Horváth Patrícia (2020)
Szakdolgozatom a ,,Korai zenei nevelés” címet kapta, ami a 0-3 éves korig tartó kisgyermekkor zenei fejlődését nyújtó foglalkozásokat, illetve a bölcsődei és otthoni zenei nevelést mutatja be. A téma kitér a zene fontosságára, arra, hogy hol, mikor és milyen helyzetekben alkalmazhatjuk, bemutatja a dalok fajtáit és leírja, hogy milyen kisgyermeknevelők alkalmasak a megfelelő zenei nevelésre. A kutatásom alapja a foglalkozások leírása és megfigyelése. Majd azoknak a bölcsődébe való bevezetésének kérdése és az otthoni zenei nevelés során való alkalmazása. Nagyon fontos, hogy ebben a korban az élmény nyújtása számít, nem a fejlesztés. Spontán énekelgetés otthon anyával, apával, nagyszülőkkel és a bölcsődében a kisgyermeknevelővel egyaránt, valamint az új dalok megismerése a foglalkozásokon, amikre ma már egyre több szülő látogat el és járnak rájuk rendszeresen. Népszerűségük egyre növekszik, akárcsak a bölcsődés gyerekek száma, akiket nekünk kisgyermeknevelőknek kell megismertetni számos új dalokkal. Kulcsszavak: kisgyermekkor, zenei foglalkozások, bölcsődei zenei nevelés, otthoni zenei nevelés