Nemzeti nevelés az óvodákban - Horváth Anna Viktória (2020)
Témaválasztásomban egyértelműen befolyásolt az érdeklődésem a magyarságunk iránt, inspirált továbbá az is, hogy a gyermekek a leendő csoportomban úgy nevelkedjenek, hogy erősödjön közben nemzeti identitástudatuk is. 2018-ban megváltozott az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja. A változtatások egyik leginkább vitatott része a nemzeti és keresztényi nevelés hangsúlyosabbá tétele volt. Sokan kétkedve fogadták a módosításokat. Óvodáskorban a nemzeti nevelés megnyilvánulhat a játékban, verselésben, mesélésben, énekben, zenében, énekes játékokban, rajzolásban, festészetben, mozgásban, a külső világ tevékeny megismerésében, vagy akár a munka jellegű tevékenységekben is. Fontos, hogy a mindennapok része legyen. Gyakorlataim során azt tapasztaltam, hogy számos lehetőségük van az óvodapedagógusoknak, hogy megszerettessék óvodásaikkal szűkebb és tágabb környezetüket, ráirányítsák a figyelmüket a hazaszeretetre. A szakdolgozatom alapját képező kutatásom többsíkú volt. Több feltételezésem is volt a módosításokkal kapcsolatban. Kutató munkámban célom volt feltérképezni a módosított alapprogram hatását a magyarországi óvodákban. A téma szakirodalmi összefoglalója után azt vizsgálom, hogy az óvodapedagógusok mit változtattak ezzel kapcsolatban az eddigi munkájukban, az alapprogramban megfogalmazott új elvárásoknak hogyan felelnek meg. A nemzeti neveléssel kapcsolatos fogalommeghatározások után dolgozatomban bemutatok néhány jeles napot is, különös tekintettel a témám, a gyermekek hazaszeretetre nevelésére.