Égtájorientált erdőfelújítás a Farkasgyepűi Erdészet területén - Bódi Mihály (2020)
Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a természetközeli erdőfelújítások, amelyre kiváló példaként szolgál az égtájorientált erdőfelújítás. Diplomamunkám során először elvégeztem a szakirodalmi áttekintést az eljárással kapcsolatban, majd a Farkasgyepűi Erdészet területén transzekt felvételezést és erdőrészletek fakitermelési, erdősültségi vizsgálatát végeztem el. Szempontok szerint elemeztem az eljárás hatásait, és az eredmények alapján négy esettanulmányban összegeztem őket. Az eredményekből arra a következtetésre jutottam, hogy az égtájorientált erdőfelújítás sikeresen alkalmazható a gyakorlatban, és kedvező hatásai miatt napjaink elvárásainak is megfelel, de természetesen vannak esetek, amikor a hagyományos erdőfelújításokat célszerűbb használni.