Az érzelmi intelligencia fejlesztése művészi eszközökkel - Bardon Nikoletta Terézia (2020)
Szakdolgozatom témája az érzelmi intelligenciáról szól. Mai világunkban nagyon fontos, hogy a gyermekek érzelmeivel többet foglalkozzunk. Sok gyermeknél okoz gondot, hogy nem mernek beszélni lelki problémájukról, nehezen mutatják ki érzelmeiket. A művészi eszközökön belül a tánc jótékony, fejlesztő hatásaira tértem ki. Dolgozatom célja, hogy a gyermekek érzelmeit segítsem a felszínre juttatni és hogy megtanulják kifejezni azokat a tánc segítségével. Továbbá szeretném segíteni a pedagógusok és a szülők munkáját is. Ehhez kidolgoztam egy éves tervet, amelyet az óvodákban is tudnak hasznosítani. Én magam is ezen terv alapján végeztem el a kutatásomat. Két gyermeket vizsgáltam az alapján, hogy a különböző képességeik mennyit fejlődnek fél év során. Ehhez először végeztem egy vizsgálatot év elején, majd fél éven keresztül folyamatosan fejlesztettem őket a módszerem segítségével. Meglepően jó eredményeket kaptam, tehát a módszerem hasznosnak bizonyult. Remélem, hogy módszerem a továbbiakban is sikeres lesz és más pedagógusoknak is tudok segíteni.