A magyar nagyvállalati szektor innovációs - pályázati tevékenységének attitűd vizsgálata, összehasonlítása a KKV-szektorral - Verhás Alexandra (2020)
A Magyarországon működő vállalkozások csupán 0,2%-a nagyvállalkozás, ők adják a foglalkoztatottak 31,2%-át és a hozzáadott érték 46,3%-át. A nagyvállalatok gazdasági szempontból meghatározó szerepet töltenek be az ország versenyképességében. A gazdaság fő mozgatórugóinak is tekinthetjük őket, ezáltal utalva a gazdaságban betöltött súlyukra. Fejlesztésük egyben a magyar versenyképesség kulcstényezője is. Tehát a kormányzati politika szempontjából kiemelt haszonnal bír a vállalkozások vezetőit felölelő vizsgálat, amely a pályázatokkal és az innovációval kapcsolatos meglátásokat tárja fel. A szakirodalom áttekintése alapján primer kutatásomban a nagyvállalatok innovációs és pályázati attitűdjeit tanulmányoztam. Kérdőívek segítségével megvizsgáltam a szektorban rejlő motivációkat, félelmeket, tapasztalatokat és nehézségeket. Ezek alapján megfogalmazhatók azok a kritikus tényezők, a pályázást, illetve nem pályázását eredményező okok, melyek segítségével a pályázatok hatékonysága javítható, és az innovációs tevékenység ösztönözhető. Az eredmények hozzájárulhatnak a pályázati és innovációs lehetőségek olyan jellegű kialakításához, mely szélesebb körben fejtheti ki hatását, növelve a szektor, ezáltal a magyar gazdaság versenyképességét.