Az erdei szalonka (Scolopax rusticola L.) állományának és tavaszi vonulásának vizsgálata Romániában - Kulcsár Róbert (2020)
Romániában nincsen nagy hagyománya az erdei szalonka vadászatának, ugyanakkor terítékei nem elhanyagolható nagyságúak. Az ország Európai Uniós csatlakozását követően az erdei szalonka csak őszi vadászatokon kerülhet terítékre. A fajjal kapcsolatos ornitológiai szakirodalom is szegényes, csupán néhány lelkes madarász vizsgálta, vizsgálja a fajt az ország egyes régióiban a terítékekhez képest elenyésző példányszámban.Dolgozatomban a fajjal kapcsolatos ismeretek bővítésére – lehetőségeim szabta határok között – tettem kísérletet. Megvizsgáltam a szalonkateríték változását,területi eloszlását az elmúlt időszakra vonatkozóan, továbbá ismertetem a tavaszi vonulás dinamikáját összevetve a magyar adatokkal. Az általam megvizsgált őszi vadászatok során terítékre került madarakbiometriaiadatait összevetem a korábbi romániai vizsgálatok és a magyar szakirodalomban közölt vizsgálati eredményekkel.