Az érzelmi intelligencia fejlesztése művészi eszközökkel - Ozsvári Erika (2020)
Szakdolgozatomban az érzelmi intelligencia fejlesztésének lehetőségeit vizsgáltam az óvodás korosztályban. Célom az volt, hogy feltérképezzem, hogy az óvodapedagógus milyen szintű ismeretekkel rendelkeznek a témában, figyelnek-e tudatosan az EQ fejlesztésére, valamint milyen tevékenységek alkalmával valósítják meg fejlesztését. Vizsgáltam, hogy felfedezhető-e különbség a művészeti óvodába járó gyermekek és az egyéb pedagógiai programmal működő intézményt látogató gyermekek érzelmi intelligenciáját meghatározó viselkedés mutatói között. Kutatásomhoz két kérdőívet készítettem, a pedagógusokhoz szóló űrlapon nyitott és zárt kérdéseket alkalmaztam, a gyermekekre vonatkozó kérdőíven 10 fokú skálán jelölhették válaszaikat a kitöltők. Vizsgálatom eredményeképpen megállapítottam, hogy az óvodapedagógusok nagy része nem rendelkezik részletes ismeretekkel az érzelmi intelligenciáról és fejlesztésének lehetőségeiről, de meglévő alapismereteikre építve tudatosan figyelnek fejlesztésére. Az eredmények megmutatták, hogy nincs jelentős különbség a művészeti óvodába és az egyéb programmal működő óvodába járó gyermekek érzelmi intelligenciája tekintetében.