Zweisprachigkeit im Kindesalter. Faktoren und Vorteile des Zweitspracherwerbs. Erziehung zweisprachiger Kinder in der Familien- und Kindergartenumgebung in Ungarn. - Máté-Schmid Alexandra (2020)
Dolgozatomban írok a kétnyelvűség alapkérdéseiről és előnyeiről, a kétnyelvű gyermekek jellemzőiről, a nyelvelsajátításról és annak lehetséges típusairól. Továbbá arról is, hogy a szülők és az óvodapedagógusok mivel tudják segíteni a gyermekek nyelvelsajátítását. A szakdolgozatom célja az volt, hogy megismerjem a szülők és az óvodapedagógusok véleményét a gyermekkori kétnyelvűségről. Milyen előnyeit látják egy második nyelv tanulásának, illetve ők mit tesznek, amivel a gyermekek nyelvelsajátítását támogatják. A kutatásomat mélyinterjúk segítségével készítettem el. Úgy gondolom, hogy a szakdolgozat megírásával fejlesztettem a német nyelvtudásomat és sok új szakmai ismerettel gazdagodtam. A kutatásom eredményei megerősítettek abban, hogy a gyermekkori kétnyelvűségnek számos előnye van. Dolgozatom német nemzetiségi óvodapedagógusoknak ajánlom és azoknak a szülőknek, akik a kétnyelvű gyermeknevelés iránt érdeklődnek.