Ember és zene - A muzsika társadalomra gyakorolt hatása A szülő és a zene közötti kapcsolat befolyása a gyermek zenei nevelésére otthon és a győri Bartók Óvodában - Palatin Vivien (2020)
Világunkban a kezdetektől fogva jelen volt a zene valamilyen formában. A történelem alakulása során a muzsika is változott, fejlődött, transzformálódott, hogy elnyerje ma ismert formáját. Ahány korszak, annyiféle zenei attitűd. Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy a muzsika milyen mértékben képes hatni az ember jellemére, viselkedésére, hangulatára és milyen fontos szerepet képes betölteni annak életében. A szülők zenei attitűdjétől függ, hogy milyen zenei nevelést kap a gyermek otthon. Ha a szülő maga is zenekedvelő, a gyermek is nagyobb eséllyel válik azzá. Ha viszont nem kap intézményen kívüli zenei nevelést, hatalmas hátrányba kerülhet társaival szemben, amit az óvodának kell csökkentenie. Az intézményes zenei nevelésnek számos lehetősége ismert, pedagógiai programoktól, helyi sajátosságoktól függően. Ezek közül is kitűnik a győri Bartók Óvoda, ahol a pedagógiai programnak köszönhetően hangsúlyos művészeti/zenei nevelés folyik. Érdemes ezt tanulmányozni, alaposan szemügyre venni, hisz megismerhetünk egy rendkívül érdekes és minőségi zenei munkát felmutató óvodát.