Romológia/A cigányság társadalmi helyzetének vizsgálata - Bugyik Rita (2020)
Dolgozatomban próbáltam prezentálni a cigányság helyzetét bemutató indikátorokat, amelyek a roma népesség hátrányos gazdasági, társadalmi helyzete és ebből következően leszakadása miatt a mai Magyarország egyik legnagyobb, de nem legnépszerűbb, megoldásra váró problémája. Kutatómunkám során arra voltam kíváncsi, hogy az általam megkérdezett interjúalanyaim -mint romák-milyen lehetőségeket látnak a cigányság kitörésére a kedvezőtlen, sokszor kilátástalan gazdasági és társadalmi helyzetből. Kutatásom módszereként a téma érzékenysége, komplexitása miatt, és az összefüggések és miértek megértéséhez, úgy gondoltam a témában mélyebbre kell ásnom. A legátfogóbb képet a kevert típusú interjúk elkészítése adta. A következtetéseim egyike, hogy az előnyösebb élethelyzetbe jutás feltétele a tanulás, mert a cigányság társadalmi leszakadásának legfontosabb oka az alacsony iskolai végzettség. A másik pedig, hogy integrációról beszélünk velük kapcsolatban a társadalmi együttélés feltételeként, de asszimilációt várunk a cigányság részéről. A cigánysághoz köthető reális kép megismeréséhez, a megrögzött előítéletek eloszlatásához, általánosító magatartás felszámolásához hosszú és rögös út vezet. Egyértelműen megállapítható, hogy társadalmi rétegek ranglétráján, a cigányság az alsó fokon helyezkedik el. A társadalmi esélyegyenlőtlenségek legnagyobb vesztesei a cigányok. A cselekvés, a probléma megoldására sürgető, de minimum több tíz, de akár ötven évnek is el kell telnie ahhoz, hogy a változást érzékeljük.