A néphagyományok, a népi kultúra szerepe az óvodákban, különös tekintettel az abdai Mézeskalács Körzeti Napközi Otthonos Óvodára és Bölcsődére. - Dékány Ramóna (2020)
A szakdolgozatom alapjául szolgáló kutatásom célja az volt, hogy megvizsgáljam a lakóhelyemen, Abdán található Mézeskalács Óvoda és Bölcsőde pedagógiai programjában és az ott dolgozó óvodapedagógusok pedagógiai gyakorlatában a néphagyományok szerepét. Célom volt továbbá feltérképezni, hogy az ott hivatásukat gyakorló pedagógusok és az óvoda vezetője milyen jelentőséget tulajdonítanak a mindennapi munkájuk során a magyar népi kultúra átörökítésének. Fontosnak tartják-e a néphagyományok továbbadását az óvodásaik számára? Azt is kutattam, hogy vajon az országban élő óvodapedagógusok miként vélekednek a néphagyományőrzésről. Fontos-e számukra is, hogy a mindennapi tevékenységekben megjelenjenek a magyar népi kultúra értékei, vagy ennek a területnek nem tulajdonítanak akkora jelentőséget? Az eredmények elemzése során választ kaptam a kérdéseimre. Megállapíthatóvá vált, hogy a néphagyományok, a népszokások már az óvodákban is hangsúlyosan jelen vannak, ezzel erősítve a gyermekek nemzeti identitástudatát. Az óvodapedagógusok beépítik a nemzeti értékeinket, a szép hagyományainkat a mindennapi tevékenységeikbe. A különböző jeles napok szervezésébe pedig nem csupán az óvodás gyermekek, hanem azok szülei, nagyszülei, testvérei is bekapcsolódhatnak. Ezzel is erősítik az óvoda és a családok közötti kapcsolatot, valamint az óvodapedagógusok élményt nyújtanak és pozitív mintát mutatnak a családoknak.