Kisgyermekek nevelésével foglalkozó pedagógusok, pedagógusjelöltek egészségmagatartásának vizsgálata - Dákai Szabina (2020)
A szakdolgozatomban szakirodalmi források alapján ismertettem, hogy mely tényezők befolyásolják egészségünket. Bővebben a fizikai aktivitás jelentőségéről írtam, de megemlítettem a helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű pihenés/alvás, a stresszhelyzetek minimálisra csökkentésének fontosságát. Továbbá a káros szenvedélyekről, rossz szokásokról is szó esett, valamint azok következményeiről. Ezt követően a pedagógusok egészségmagatartásához kapcsolódó kérdőívre kapott válaszokat elemeztem. A korábban megfogalmazott kérdésfelvetéseimre választ kaptam, melyek alapján a hipotéziseim bizonyítottságáról is információt szereztem. A megkérdezettek válaszaiból arra következtethetünk, hogy a pedagógusok 75%-a rendszeres kávéfogyasztó, viszont csak 45%-uk visz be ideális mennyiségű folyadékot naponta a szervezetébe. A kitöltők 92,5%-ának 3 óránál is kevesebb ideje van pihenni naponta, és közel 60%-ukat gyakran vagy mindig stressz éri. Ezek azok a dolgok, amelyekre tehát több figyelmet kellene fordítaniuk a pedagógusoknak egészségünk megőrzése, és a példamutatás érdekében. Ellenben elmondható róluk, hogy nincs semmilyen gyógyszer függőségük. 82,5%-uk nem dohányzik vagy csak alkalmanként, és a pedagógusok 95%-a rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt, zöldséget. Továbbá 2/3 részük rendszeresen végez valamilyen testmozgást.