Az óvodapedagógiai kompetenciák az eltérő fejlődésű gyermekek esetében - Kalugyer Nóra (2020)
Szakdolgozatomban az óvodapedagógiai kompetenciákat vizsgálom az eltérő fejlődésű gyermekek esetében. A téma aktualitását tekintve elmondható, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek száma jelentősen megnövekedett. A szakdolgozatom első részében eddigi tanulmányaim, tapasztalataim és a szakirodalom alapján ismertetem az óvodás korú gyermekek lélektani sajátosságait, az éltérő fejlődés -ezen belül is a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek- fogalmi meghatározásait és tipológiáját, továbbá ismertetem még a gyógypedagógiai integrációt. A fogalmak tisztázása után bemutatom, elemzem az óvodapedagógiai munkát egy SNI gyermek esetében. Kérdőíves vizsgálatban kutatom az óvoda nevelőtestületének érzelmi megközelítését, szakmai felkészültségét az integrációs folyamatban.