Átmeneti nehézségek a bölcsődéből az óvodába lépő gyermek életében - Vas Judit (2020)
Dolgozatom témájául a kisgyermekek bölcsődéből óvodába történő intézményváltását választottam. Dolgozatom célja a kisgyermek két intézmény közötti átmenetének megkönnyítése, illetve ebben az átmenetben a kisgyermeknevelő szerepének bemutatása. Részleteztem a korai kötődés fontosságát, az anyához fűződő kötődési formákat. Valamint olyan fogalmakat, melyek ezzel a korosztállyal kapcsolatosak: átmeneti tárgy, szeparációs szorongás, én-kép kialakulása. Sorra vettem az átmenet folyamatában részt vevőket (gyermek, szülő, nevelő) és a folyamatban betöltött szerepüket. Bemutattam azokat a lehetőségeket, melyek befolyásolják, segítik az átmenetet: óvoda- illetve csoportválasztás, beszoktatás, családlátogatás, kapcsolattartási formák az intézmény és szülők között. Feltételeztem, hogy a kisgyermeknevelő munkája pozitív megítélés alá esik mind a szülők, mind az óvodapedagógusok részéről és elképzelhetőnek tartják, hogy a kiscsoportos korosztály nevelésében részt vállaljon. Ez a feltételezés a kérdő ívek kiértékelése után beigazolódott. Továbbá arra is fény derült, hogy az általam javasolt kooperatív együttműködési forma már bizonyos helyeken bevált módszerként funkcionál.