Külképviseletek költségvetése és előirányzat gazdálkodása - Benedek József Attila (2020)
A külképviseletek költségvetés tervezésének elemzése, a jogos előirányzat igények elbírálása a gazdálkodással foglalkozó szakemberek esetében az utolsó negyedévben nagy humánerőforrás igényt köt le mind a külképviseletek mind a Központ esetében. Ezen túl a jelenlegi rendszerben sok esetben egyedi elbírálási elvet kell alkalmazni, a tervezési táblázatok nem jól kezelhetők, a rögzített adatok nem egységesíthetők. A rendszerint szeptember hónapban megtervezett követő év költségvetéseinek bázis számai rendszerint eltérnek a december 31-i valós felhasználási állapotokhoz képest. Ennek okai egyrészt a váratlan utolsó negyedéves kiadásokba másrészt az árfolyamdifferenciában kereshetők. Az új ügyvieteli platform (a korábbi Forrás.Web ügyviteli rendszerhez képest) jóval bonyolultabb struktúrával rendelkezik, ugyanakkor ez teremti meg a lehetőséget, hogy a külképviseletek gazdálkodásának úgy a tervezési mind az elbírálási fázisa más alapokra kerüljön áthelyezésre. Ezen szakdolgozatban bemutatásra kerülnek a külképviseletek gazdálkodásában résztvevő szervezeti egységek, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külképviseletek Igazgatása Cím számviteli politikája, maga az ügyviteli rendszer, majd a régi és az új költségvetés tervezés is összehasonlításra kerül. Végül az új innovatív megoldást kínáló tervezési folyamat megvalósíthatósági terve bemutatásra kerül. A dolgozatban egy konkrét külképviselet régi és új költségvetési tervezése is bemutatásra került, kiemelve benne az új koncepció előnyeit.