Beszédtanulás és a médiabefolyás összefüggései - Mrázik Regina (2020)
A szakdolgozatom témája a beszédtanulást és a médiabefolyás összefüggéseit tárja fel. A szakirodalmak tanulmányozása során bebizonyosodott, hogy a média nemcsak a beszédre van befolyással, hanem a szocializációra, a megismerési folyamatokra, a kognitív fejlődésre valamint az érzelmi fejlődésre is. A kutatásom célja volt megtudni, hogy a 3 éven aluli gyermekek beszédére minként hat a média. Ehhez egy kérdőívet állítottam össze, melyet az internetes közösségi oldalakon tettem közzé. A kérdéseimre kapott válaszokból és a saját tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a gyermek beszédfejlődésére negatív hatást gyakorol a digitális eszközök bárminemű használata. Az állandó jelleggel bekapcsolt tévéképernyők mellett jóval kevesebbet kommunikálnak a családtagok egymással, ami kedvét szegi a gyermek közlékenységének és a számára kibontakozó világ felé forduló érdeklődésének Az ebből adódó ártalmak csökkentése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy a gyermek az életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő gondosan kiválasztott meséket nézzenek, és ami talán a legfontosabb, hogy mindig a szülővel együtt tegye ezt.