A korai anya-gyermek kapcsolat jelentősége és szerepe - Vörös Eszter (2020)
Szakdolgozatomban a korai anya-gyermek kapcsolat jelentőségét és szerepét mutatom be. A korai kötődés minősége nagy mértékben meghatározza a gyermek személyiségfejlődését. Már a korai kötődéssel foglalkozó kutatók is felismerték, hogy az emberi kapcsolatoknak személyiségformáló szerepe van, amelyek születésünktől fogva életünk végéig hatással vannak ránk. A biztonságos kötődést már a kezdetektől, csecsemőkorban meg kell alapoznia az édesanyának, hogy a gyermek személyisége pozitív irányba fejlődjön. Célom, hogy a dolgozatom által átfogó képet adjak arról, hogy az édesanyák a 21. században hogyan látják és élik meg az anyaszerepet. A gyermek fejlesztéséhez és neveléséhez a legfőbb kiindulópont a családon belüli kötelékek megismerése, ezért fontos, hogy az óvodapedagógus ezzel a témával kapcsolatban széles körű ismeretekkel rendelkezzen.