Tapolca munkaerőpiaci helyzete és képzési kínálata - Magyar Kitti Cintia (2020)
Diplomamunkám Tapolca munkaerő-piaci helyzetéről és a helyi képzési kínálatokról szól. A szakirodalmi részben megismerkedhetünk a munkaerőpiac fogalmával, tartalmával, egyensúlyi viszonyaival. További célom, hogy az olvasó kellő ismeretekkel rendelkezzen Tapolca és környéke adottságairól, jellemzőiről. Emiatt részletesen bemutatom a járást, azon belül kiemelten a székhelyvárost, turisztikai és gazdasági szempontokból is. A magyarországi és a tapolcai munkaerő-piaci adatokat ismertetve elemzem a jelenlegi helyzetet. A foglalkoztatottságot és a munkanélküliséget széles körű szakirodalommal igyekeztem részletezni, típusait bemutatni. A fejezet végén részletezem az andragógiát, a felnőttképzés jelentőségét a munkaerőpiacon. Történelmi háttér után, a különböző színtereket vizsgálva fejtettem ki a fontosságát. A kutatásom során a kérdőív és az interjú módszereket alkalmaztam. A kutatásomat a pontosság érdekében széleskörűen végeztem, a kérdőívemet 134 fő töltötte ki. Minden tőlük kapott információ fontos volt a diplomamunkám elkészüléséhez. Igyekeztem minél széleskörűbben, érdekesebben, összeállítani a hipotéziseket. Valamennyit sikerült tényekkel alátámasztani vagy cáfolni. Az interjú során a Széchenyi István Baptista Szakközépiskola igazgatójával beszélgettem, aki több évtizedes szakmai tapasztalatával részletesen és segítőkészséggel válaszolt minden kérdésemre. Bízom benne, hogy ha lesz rá módom 3-5 év múlva újra felmérni a munkaerőpiaci helyzetet, a népesség adatok változását, a felnőttképzés alakulását, akkor pozitív folyamatokat kell rögzítenem. Nagyon érdekes és izgalmas volt a diplomamunkám megírása, hiszen szülővárosomat és jelenlegi lakhelyemet egy új aspektusból ismerhettem meg.